Indoor jeugdklimmen Nieuwegein

Logo Mountain Network

 

 

Jeugdklimmen Nieuwegein

De NKBV regio Midden-Nederland organiseert voor haar jeugdleden van 8 t/m 16 jaar het jeugdklimmen. Ons doel is kinderen op een leuke manier veilig te leren klimmen. Hoewel we ook aandacht schenken aan techniek, zijn bewustwording en veiligheid de belangrijkste doelen. Uiteindelijk willen we bereiken dat de kinderen zelfstandig binnen in een hal en/of buiten in rots veilig kunnen naklimmen en voorklimmen. Leuk maken doen we het ook door een enthousiaste instructeurs, lekkers na afloop en speciale activiteiten, zoals ‘Sintklim’, boulderen en een klimweekend in de Ardennen.

 

Veiligheid

De klimsport is een veilige sport, mits goed geleerd met veel aandacht voor veiligheid. Kinderen zekeren elkaar, nadat we ze dat goed geleerd hebben, daarom is de leeftijdsgrens op 8 jaar gesteld.

In de eerste 2 lessen beoordelen we of we een kind in staat achten veilig te leren zekeren of dat het nog erg flierefluitend om zich heen kijkt. We houden ons het recht voor na twee lessen tegen de ouders te zeggen dat het kind nog een jaar moet wachten. Graag daarvoor begrip.

 

Zin om te leren klimmen?

In samenwerking met Mountain Network in Nieuwegein organiseren we ook dit schooljaar (2016/2017) weer een indoor klimcursus voor kinderen vanaf 8 jaar.

Je krijgt instructie van bevoegde instructeurs. Instructeurs die zelf ook graag klimmen en je graag de fijne kneepjes leren. We starten in oktober en gaan door tot en met juni volgend jaar. De cursussen worden gegeven op 10 zondagen, van 10:00 tot 12:00 uur.

De kosten bedragen € 95 p.p. voor 10 klimzondagen, inclusief het examen en dienen bij de eerste les te zijn voldaan (exclusief klimweekend in Ardennen). Hiervoor sturen wij een eenmalige machtiging.

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: jeugdklimmenmn@gmail.com

Het jeugdklimmen is een activiteit voor leden van de NKBV. De deelnemers moeten lid zijn of (op termijn) lid worden van de NKBV. Aanmelding kan via de NKBV website. Voor deelname aan het weekend is de bergsportverzekering van de NKBV verplicht. Af te sluiten via de NKBV website.

 

Opbouw van de cursus

Bij klimmen gaat het ten eerste om veiligheid. Op een speelse manier wordt het inbinden, zekeren en klimmen aan de jongste groep (8 en 9 jaar) aangeboden. In de groep 10- en 11-jarigen is dit al iets serieuzer, maar met speelse elementen. Bij de oudste jeugd (vanaf 12 jaar) wordt het echt serieus, maar met leuke uitdagingen.

Jeugdleden die doorgaan maar nog te jong zijn voor de Techniekcursus, krijgen in hun eigen groep aandacht voor hun verdere ontwikkeling. Voor de gevorderde jeugd wordt met oefeningen de klimtechniek verbeterd.

Aan ’t eind van het seizoen gaan we naar boulderhal Kei in Amersfoort. Boulderen is een spectaculaire, maar toegankelijke discipline van het sportklimmen. De korte routes zijn een nieuwe uitdagingen.

 

DATA voor het seizoen 2016-2017

 • zondag 9 oktober:        les 1 jeugd introductieklimmen en info-ochtend
 • zondag 30 oktober:      les 2 jeugd en ervaringsles alle ouders (zie hieronder)
 • zondag 13 november:  les 3 jeugd en les 1 ouders
 • zondag 11 december:  les 4 jeugd en les 2 ouders
 • zondag 15 januari:       les 5 jeugd en les 3 ouders
 • zondag 12 februari:      les 6 jeugd en les 4 ouders examen Indoor Toprope
 • zondag 12 maart:         les 7 jeugd examen en ouders vrij klimmen
 • zondag 9 april:             les 8 jeugd examen en ouders vrij klimmen
 • zondag 7 mei:              les 9 jeugd boulderen in Boulderhal Kei te Amersfoort
 • weekend in mei:          Klimweekend Ardennen; zie hieronder (vrijblijvend)
 • zondag 11 juni:            Vrij klimmen, uitreiking certificaten en afsluiting

 

Klimweekend in de Ardennen

In de maand mei (datum nog onbekend) organiseren we een kampeer-klimweekend in de Ardennen om kennis te maken met het klimmen in echte rotsen. Deelname is facultatief, maar alle leden van deze NKBV/Mountain Networkcursus zijn welkom.

De aankomst is op vrijdag. Zaterdag- en zondag wordt het ontbijt en de lunch verzorgd. Na de activiteit op zaterdag is er een BBQ.

De kosten zullen tussen de € 120 en € 140 p.p. zijn. Dit is inclusief maaltijden, materiaal en begeleiding voor het hele weekend.

 

Wat vinden je ouders daarvan?

Voor de niet-klimmende ouders kan het lastig zijn om te kunnen begrijpen waar de kinderen het over hebben na een les. In de ervaringsles wordt uitgelegd wat de jeugd leert en ervaart de ouder het leerproces.

 

Oudercursus

Voor de ouders bieden we ook dit jaar weer de Indoor Toprope Cursus aan. Leren omgaan met veiligheid, voor jezelf en voor als je met je kind(eren) gaat klimmen. Alle aspecten die hiermee te maken hebben komen aan bod. Als er plannen zijn voor klimvakanties is deze cursus een eerste stap. Na het behalen van het examen ontvangen de ouders het Klimvaardigheidsbewijs Indoor Toprope.

De kosten bedragen € 70,= p.p. voor 4 lessen inclusief het examen en vrij klimmen. Kosten dienen bij de eerste les van deze cursus te worden voldaan.

 

Instructeurs

Alle lessen worden gegeven door vaste, erkende instructeurs o.l.v. Patricia Maarschalkerweerd (leercoach).

Heb je vragen of wil je meer informatie, stuur haar dan een mailtje naar nieuwegein@mountain-network.nl

 

foto’s: Richard Savenije