Klimweekenden - FAQ

Frequently Asked Questions:

 

Wat is een vrij klimweekend?

Tijdens een klimweekend van de NKBV regio Midden-Nederland wordt er in een rotsklimgebied onder leiding van gediplomeerde instructeurs geklommen door klimmers uit de regio Midden Nederland (voornamelijk). De term ‘vrij klimweekend’ geeft aan dat deze weekenden voor iedereen toegankelijk zijn en een los karakter hebben, dat wil zeggen dat de verschillende groepjes zelfstandig en op verschillende niveaus klimmen. De klimweekenden zijn toegankelijk voor zowel zelfstandige klimmers en niet-zelfstandige klimmers.

Hoe meld ik me aan en welke gegevens moet ik dan doorgeven?

Je kunt je aanmelden via het online inschrijfformulier, zie de agenda voor de geplande klimweekenden. Voor vragen neem contact op met de klimcommissie. Lees regelmatig je mail als je je aangemeld hebt voor een klimweekend en hou ook de site in de gaten.

Voordat je je aanmeldt moet je lid zijn van de NKBV en een bergsportverzekering hebben. Bovendien moet je voor klimgebieden in België in het bezit zijn van een klimjaarkaart voor België. Die kun je aanvragen via mijnNKBV op de NKBV-site.

De zelfstandige klimmer meldt zich minimaal 1 week van te voren aan. Voor niet-zelfstandige klimmers is de termijn 2 weken van te voren, anders is het niet meer mogelijk een kliminstructeur voor je te regelen.

Bij je aanmelding zijn een aantal gegevens noodzakelijk en verplicht. Je moet je naam, adres en telefoonnummer vermelden. Je NKBV-lidnummer is verplicht. Zonder dat is je aanmelding ongeldig. Verder is het handig je klimniveau in de hal en in de rots aan te geven, of je vervoer hebt, wanneer je wil vertrekken en hoeveel plaats je nog in je auto hebt.

Voor de kosten van te laat annuleren: zie het hoofdstuk "wat kost een klimweekend?"

Tot wanneer kan ik me nog afmelden?

Je kunt je tot 7 dagen voor het weekend kosteloos afmelden. Bij later afmelden worden reeds gemaakte kosten doorberekend.

Kunnen er kinderen mee op vrije klimweekenden?

De leeftijdsgrens van de klimmende deelnemers op (vrije) klimweekenden ligt bij 16 jaar. Voor deelname is de toestemming van de de ouder(s) vereist.

Voor jongere klimmers zijn er de NKBV regio Midden-Nederland Jeugdactiviteiten. Neem gerust contact op met de coördinatoren van de jeugdactiviteiten als je daarover meer informatie wilt hebben. Hun namen en e-mail adressen vind je op contactpagina.

Gezondheid

Om aan een klimactiviteit deel te nemen is een medische keuring niet verplicht. Maar mocht je medicijnen gebruiken of een aandoening hebben die het beoefenen van de bergsport zou kunnen belemmeren of gevaar zou kunnen opleveren, dan dien je dit bij inschrijving te vermelden!  Wij gaan er van uit dat je voorafgaand aan de inschrijving het een en ander hebt besproken met je arts en het normaliter geen probleem is dat je deelneemt. Bij twijfel kan je arts contact opnemen met de medische commissie van de NKBV: medisch@nkbv.nl Ondanks het akkoord van je arts heeft de eindverantwoordelijke kliminstructeur het laatste woord als blijkt dat er gezondheidsproblemen optreden. De leiding kan je (gedeeltelijk) uitsluiten van verdere deelname. Dit geldt overigens voor iedere deelnemer. 

Welk klimniveau moet ik hebben om mee te kunnen doen?

Om mee te kunnen gaan met een vrij klimweekend is geen minimum klimniveau vereist. Het klimniveau is ook minder belangrijk dan je denkt. Buiten klimmen is heel anders dan in de hal. Route-waarderingen in rotsklimgebieden zijn niet altijd vergelijkbaar met klimhal-waarderingen. Het herkennen van routes en grepen is buiten helemaal anders (geen gekleurde grepen...) en de hoogte kan zelfs een makkelijk pasje spannend of zelfs moeilijk maken. Iets wat de moeilijkheidsgraad ook beïnvloed is de gladheid van de rots. Een vijfje in een klimhal is om die redenen niet altijd te vergelijken met een vijfje in rots. Geef zo nauwkeurig mogelijk door bij je aanmelding wat je gemiddelde klimniveau is. Veel klimmers klimmen in rots ongeveer één graad lager dan in een hal.

Welke technieken moet ik beheersen?

Als zelfstandig klimmer wordt er verwacht dat je een  klimvaardigheidsbewijs Outdoor Voorklimmen (SinglePitch/MultiPitch/AdventureKlimmen) hebt. Als je een niet-zelfstandig klimmer bent, wordt er van je verwacht dat je bij de aanmelding duidelijk aangeeft wat je klimervaring is. Heb je ooit eerder buiten geklommen? Heb je een Indoor Toprope of Indoor Voorklim bewijs? Heb je halervaring? Dit zorgt ervoor dat de kliminstructeur weet wat hij van jou kan verwachten en welke technieken je al kent en welke aan bod moeten komen. Natuurlijk is er tijd voor instructie, maar het moet niet zo zijn dat het eventuele gebrek aan kennis voor onveilige klimsituaties kan zorgen. In overleg met de kliminstructeur kun je technieken leren.

Wat moet ik allemaal meenemen?

Kampeerspullen (tent, slaapmatje, slaapzak en eetgerei), klimspullen, paspoort, NKBV-pasje, klimjaarkaart. Als er gezamenlijk gekookt wordt, doet iemand op vrijdag boodschappen. Het wordt op prijs gesteld als je je hiervoor aanmeldt.

Wat wordt er gegeten?

Dit wordt bepaald door degene die boodschappen doet. Er zijn een aantal beproefde en favoriete recepten in omloop en er wordt altijd rekening gehouden met vegetariërs. Geef dit wel bij je aanmelding aan, ook als je bijvoorbeeld allergieën hebt.

Als er 's avonds gezamenlijk gegeten wordt, moet je je eigen bord, bestek en een theedoek meenemen. Gebruikelijk is dat iedereen zelf wat wijn, bier of fris meeneemt voor bij het avondeten. De kosten van het samen gekookte eten liggen meestal rond de 7-10 Euro. Het ontbijt en de lunch op zondag worden ook geregeld vanuit het weekend (zelf je lunchpakketje samenstellen tijdens het ontbijt). De lunch op zaterdag moet je zelf regelen/meenemen.

Hoe wordt het vervoer naar de rotsen geregeld?

Vervoer vindt zoveel mogelijk plaats via carpooling. Geef dan ook bij je aanmelding aan als je over een auto beschikt, wanneer je vertrekt (vrijdagavond of zaterdagochtend) en vooral hoeveel plaatsen je nog in je auto hebt. Hou er rekening mee dat een doorsnee 4-persoons auto met 3 volwassenen, klimspullen, kampeerspullen en bagage al snel behoorlijk vol is.

Wie er allemaal meegaat, en hoeveel plaatsen er in elke auto over zijn, wordt van tevoren door de weekendcoördinator geïnventariseerd. Het is dus heel belangrijk dat je alle veranderingen of informatie over het vervoer direct meldt, zodat er rekening gehouden kan worden met iedereen. Met de namen en telefoonnummers van deelnemers moet carpool-groepjes maken in de dagen vóór het klimweekend geen probleem meer zijn.

De kosten van het carpoolen worden onderling verrekend, sommige auto-eigenaren rekenen een kilometerprijs, andere chauffeurs delen bijvoorbeeld de prijs van een tank benzine/diesel. Deze afspraken gaan buiten de organisatie van het klimweekend zelf om.

Wat is een klimjaarkaart?

De NKBV heeft afspraken gemaakt met de beheerders van de Belgische rotsmassieven. Wil je klimmen op de Belgische rotsmassieven dan moet je in het bezit zijn van een NKBV klimjaarkaart. Klimmers dienen hun NKBV lidmaatschap, klimjaarkaart en identiteitsbewijs op verzoek te kunnen tonen aan de toezichthouder van het klimmassief.

Wat doen we als het regent?

Een vrij klimweekend gaat bijna altijd door, ook al zijn de voorspellingen niet zo goed. Soms wordt er soms ter plaatse besloten om naar een nabijgelegen klimhal te gaan. De kosten voor dat halbezoek zijn voor eigen rekening.

Ik wil mijn "klim-skills" uitbreiden tijdens een vrij klimweekend

Bij je aanmelding kun je aangeven wat je wilt leren in dat wekend Er zal bij de klimindeling geprobeerd worden met je wensen rekening te houden. Natuurlijk kunnen deze verzoeken alleen ingewilligd worden wanneer er voldoende ervaren instructeurs zijn.