Cursus Reddingstechnieken

De NKBV regio Midden-Nederland biedt bij voldoende interesse de cursus Reddingstechnieken aan. In deze cursus leer je hoe je in diverse omstandigheden jezelf en je klimpartner kunt redden. Verschillende reddingstechnieken worden behandeld die van belang zijn voor het sportklimmen, en zeker ook voor het rotsklimmen in lange routes.

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor mensen die zelfstandig kunnen voorklimmen. Deze cursus gaat dieper in op de reddingstechnieken en laat je nadenken over lastige reddingssituaties. Je leert diverse technieken om een slachtoffer veilig beneden of boven te krijgen, maar je wordt ook gestimuleerd om zelf oplossingen te bedenken voor lastige situaties.

Eindtermen

Het is de bedoeling dat je aan het eind van deze cursus de technieken beheerst om zeer diverse reddingssituaties te kunne oplossen. Zowel in korte sportklimroutes als in langere alpiene routes.

  • Je bent bekend met de verschillende soorten reddings- en takeltechnieken en kunt deze toepassen (b.v. seilrolle, seilrolle- flaschenzug, prusikken, balanstakel e.d.).
  • Je bent in staat om in diverse situatie de juiste keuze te maken in de te gebruiken techniek(en)
  • Je hebt inzicht in de effiëntie van de diverse takeltechnieken.
  • Je hebt inzicht in het materiaal wat je nodig hebt om de diverse situaties te kunne opkossen.

Uitrusting

Deelnemers dienen zelf te beschikken over een volledige klimtechnische uitrusting, inclusief 2 prusiktouwtjes van 5 meter (5 of 6 mm dikte).

Kosten

De kosten zijn gelijk aan de kosten voor niet-zelfstandig klimmers op vrije klimweekenden. Eventueel aangevuld met kosten voor een cursusdag in Nederland.

Cursusdata en kosten

Deze cursus wordt bij voldoende belangstelling in het voorjaar en in het najaar georganiseerd, in overleg met de deelnemers. Zie de agenda voor aankomende cursusdata en kosten.

Aanmelden

Neem contact op met de klimcommissie.