Activiteiten overzicht

Klimsport

Klimmen is voor iedereen. Ga mee klimmen in de hal tijdens de regio-avond of schrijf je in voor een regioweekend in de rotsen in de buurt van Nederland.

Klimactiviteitenoverzicht

Rotsonderhoud door DRT Midden

Het Dutch Rebolting Team "DRT" (een samenwerking tussen de USAC & NKBV) helpt het Belgium Rebolting Team "BRT" zodat de Belgische klimgebieden steeds in topconditie zijn. In samenwerking met de Belgische bergsportfederatie's onderhouden deze vrijwilligers de bestaande klimgebieden en richten ze nieuwe massieven in.

ROTSMASSIEVEN IN BELGIË

In het zuiden van België vind je tientallen klimgebieden: van rotsen die amper 20 meter hoog zijn, tot multi-pitch routes van meer dan 100 meter lang. Je vindt er routes van alle niveaus die bovendien goed uitgerust zijn met modern materiaal.

Vrijwel alle klimgebieden bevinden zich op privéterrein of maken deel uit van een beschermd natuurgebied. Daarom worden er onderlinge overeenkomsten gesloten met de verschillende eigenaren van deze rotsmassieven zodat de leden van de KBF, CAB, UBS & NKBV er kunnen klimmen. Een deel van de klimjaarkaarten gaat dan ook naar de huur en het onderhoud van deze rotsen.

Rotsonderhoud in Pont a Lesse

DUTCH REBOLTING TEAM MIDDEN

Het Dutch Rebolting Team "DRT" (een samenwerking tussen de USAC & NKBV) helpt het Belgium Rebolting Team "BRT" zodat de Belgische klimgebieden steeds in topconditie zijn. In samenwerking met de Belgische bergsportfederatie's onderhouden deze vrijwilligers de bestaande klimgebieden en richten ze nieuwe massieven in. Zo maken ze de rotswanden schoon, installeren standplaatsen, leggen paadjes aan, werken nieuwe routes uit, enzovoort.

Het Dutch Rebolting Team is momenteel actief in de volgende klimgebieden: Yvoir, Hotton, Comblain la Tour, Mozet, Durnal, Pont à Lesse, Anhée, Flône, Burnot, Olloy, Sy, Spontin en Maizeret.

En daar komen wellicht nog nieuwe massieven bij!

USAC gedeelte in klimgebied Maizeret

DRAAG JOUW STEENTJE BIJ!

Het beheer van de rotsmassieven steunt op de inzet van vrijwilligers, en dat zijn er nooit genoeg! Heb jij interesse om jouw steentje bij te dragen? Neem dan contact op met DRT Midden via drt@midden-nederland.nkbv.nl

Boulderen

Boulderen in de Regio gebeurt voornamelijk onder de vlag van Bouldervereniging UBoulder

Boulderen in de Regio gebeurt voornamelijk onder de vlag van Bouldervereniging UBoulder. Kijk op www.uboulder.nl voor meer informatie. De NKBV Regio organiseert periodiek een outdoor boulderweekend naar Fontainebleau en de Bouldertour - in de winter klimmen met een groep in verschillende hallen in Nederland. Houd de agenda en onze Facebook pagina in de gaten voor meer informatie.

Klimweek

De regio Midden Nederland coördineert elk jaar(ruime) klimweken

Zoek deze activiteit op in de agenda

Er jaar organiseren we verschillende klimweken naar mooie bestemmingen in Europa. Houd de agenda in de gaten voor de planning.

Bij de klimweken geldt dat de NKBV Regio zorgt voor de coordinatie en locatie. Vaak zijn er ook ervaren instructeurs mee die je kunnen helpen het gebied te verkennen. Taken als koken en boodschappen en de kosten van de reis worden binnen de groep gedeeld. Klimmers zijn zelf verantwoordelijk voor hun materialen en klimpartner. De NKBV Regio kan hier wel bij helpen, maar een klimweek is geen volledig verzorgde reis.

 

Klimweekenden - FAQ

Handige info omtrent de klimweekenden van onze regio

Klimweekenden - FAQ

Frequently Asked Questions:

  • Wat is een vrij klimweekend?
  • Hoe meld ik me aan en welke gegevens moet ik dan doorgeven?
  • Tot wanneer kan ik me nog afmelden?
  • Kunnen er kinderen mee op vrije klimweekenden?
  • Gezondheid
  • Welk klimniveau moet ik hebben om mee te kunnen doen?
  • Welke technieken moet ik beheersen?
  • Wat moet ik allemaal meenemen?
  • Wat wordt er gegeten?
  • Hoe wordt het vervoer naar de rotsen geregeld?
  • Wat is een klimjaarkaart?
  • Wat doen we als het regent?
  • Ik wil leren voorklimmen tijdens een vrij klimweekend

 

Wat is een vrij klimweekend?

Tijdens een klimweekend van de NKBV regio Midden-Nederland wordt er in een rotsklimgebied onder leiding van gediplomeerde instructeurs geklommen door klimmers uit de regio Midden Nederland (voornamelijk). De term ‘vrij klimweekend’ geeft aan dat deze weekenden voor iedereen toegankelijk zijn en een los karakter hebben, dat wil zeggen dat de verschillende groepjes zelfstandig en op verschillende niveaus klimmen. De klimweekenden zijn toegankelijk voor zowel zelfstandige klimmers en niet-zelfstandige klimmers.

Hoe meld ik me aan en welke gegevens moet ik dan doorgeven?

Je kunt je aanmelden via het online inschrijfformulier, zie de agenda voor de geplande klimweekenden. Voor vragen neem contact op met de klimcommissie. Lees regelmatig je mail als je je aangemeld hebt voor een klimweekend en hou ook de site in de gaten.

Voordat je je aanmeldt moet je lid zijn van de NKBV en een bergsportverzekering hebben. Bovendien moet je voor klimgebieden in België in het bezit zijn van een klimjaarkaart voor België. Die kun je aanvragen via mijnNKBV op de NKBV-site.

De zelfstandige klimmer meldt zich minimaal 2 weken van te voren aan. Voor niet-zelfstandige klimmers is de termijn ook 2 weken van te voren, anders is het niet meer mogelijk een kliminstructeur voor je te regelen.

Bij je aanmelding zijn een aantal gegevens noodzakelijk en verplicht. Je moet je naam, adres en telefoonnummer vermelden. Je NKBV-lidnummer is verplicht. Zonder dat is je aanmelding ongeldig. Verder is het handig je klimniveau in de hal en in de rots aan te geven, of je vervoer hebt, wanneer je wil vertrekken en hoeveel plaats je nog in je auto hebt.

Voor de kosten van te laat annuleren: zie het hoofdstuk "wat kost een klimweekend?"

Tot wanneer kan ik me nog kostenloos afmelden?

Je kunt je tot 14 dagen van te voren kosteloos afmelden.

Kunnen er kinderen mee op vrije klimweekenden?

De leeftijdsgrens van de klimmende deelnemers op (vrije) klimweekenden ligt bij 16 jaar. Voor deelname is de toestemming van de de ouder(s) vereist.

Voor jongere klimmers zijn er de NKBV regio Midden-Nederland Jeugdactiviteiten. Neem gerust contact op met de coördinatoren van de jeugdactiviteiten als je daarover meer informatie wilt hebben. Hun namen en e-mail adressen vind je op contactpagina.

Gezondheid

Om aan een klimactiviteit deel te nemen is een medische keuring niet verplicht. Maar mocht je medicijnen gebruiken of een aandoening hebben die het beoefenen van de bergsport zou kunnen belemmeren of gevaar zou kunnen opleveren, dan dien je dit bij inschrijving te vermelden! Wij gaan er van uit dat je voorafgaand aan de inschrijving het een en ander hebt besproken met je arts en het normaliter geen probleem is dat je deelneemt. Bij twijfel kan je arts contact opnemen met de medische commissie van de NKBV: medisch@nkbv.nl Ondanks het akkoord van je arts heeft de eindverantwoordelijke kliminstructeur het laatste woord als blijkt dat er gezondheidsproblemen optreden. De leiding kan je (gedeeltelijk) uitsluiten van verdere deelname. Dit geldt overigens voor iedere deelnemer.

Welk klimniveau moet ik hebben om mee te kunnen doen?

Om mee te kunnen gaan met een vrij klimweekend is geen minimum klimniveau vereist. Het klimniveau is ook minder belangrijk dan je denkt. Buiten klimmen is heel anders dan in de hal. Route-waarderingen in rotsklimgebieden zijn niet altijd vergelijkbaar met klimhal-waarderingen. Het herkennen van routes en grepen is buiten helemaal anders (geen gekleurde grepen...) en de hoogte kan zelfs een makkelijk pasje spannend of zelfs moeilijk maken. Iets wat de moeilijkheidsgraad ook beïnvloed is de gladheid van de rots. Een vijfje in een klimhal is om die redenen niet altijd te vergelijken met een vijfje in rots. Veel klimmers klimmen in rots ongeveer één graad lager dan in een hal.

Welke technieken moet ik beheersen?

Als zelfstandig klimmer wordt er verwacht dat je een klimvaardigheidsbewijs Outdoor Voorklimmen (SinglePitch/MultiPitch/AdventureKlimmen) hebt. Als je een niet-zelfstandig klimmer bent, dan kun je als reactie op de eerste weekendmail aangeven wat je klimervaring is. Heb je ooit eerder buiten geklommen? Wat is je klimniveau buiten? En in de klimhal? Dit zorgt ervoor dat de kliminstructeur weet wat hij van jou kan verwachten en welke technieken je al kent en welke aan bod moeten komen. Natuurlijk is er tijd voor instructie, maar het moet niet zo zijn dat het eventuele gebrek aan kennis voor onveilige klimsituaties kan zorgen. In overleg met de kliminstructeur kun je technieken leren.

Als er voldoende instructeurs zijn dan is het ook voor zelfstandige klimmers mogelijk om kennis en kunde uit te breiden. Geef daarvoor je wensen aan als reactie op de eerste weekendmail

Wat moet ik allemaal meenemen?

Kampeerspullen (tent, slaapmatje, slaapzak en eetgerei), klimspullen, paspoort, NKBV-pasje, klimjaarkaart. Als er gezamenlijk gekookt wordt, doet iemand op vrijdag boodschappen. Het wordt op prijs gesteld als je je hiervoor aanmeldt.

Wat/Hoe wordt er gegeten?

Dit wordt bepaald door degene die boodschappen doet. Er is een boodschappenlijst beschikbaar. Er wordt altijd rekening gehouden met vegetariërs. Geef dit wel bij je aanmelding aan, ook als je bijvoorbeeld allergieën hebt.

Als de kookset van de regio meegaat dan hoef je alleen je eigen bord, beker, bestek en een theedoek mee te nemen. Gebruikelijk is dat iedereen zelf wat wijn, bier of fris meeneemt voor bij het avondeten. Ook voor het ontbijt en de lunch op zondag wordt gezorgd (zelf je lunchpakketje samenstellen tijdens het ontbijt). De lunch op zaterdag moet je zelf regelen/meenemen.

Hoe wordt het vervoer naar de rotsen geregeld?

Vervoer vindt zoveel mogelijk plaats via carpooling (reizen met openbaar vervoer is praktisch niet te doen). Geef dan ook bij je aanmelding aan als je over een auto beschikt en vooral hoeveel plaatsen je nog in je auto hebt. Hou er rekening mee dat een doorsnee 4-persoons auto met 3 volwassenen, klimspullen, kampeerspullen en bagage al snel behoorlijk vol is.

Wie er allemaal meegaat, en hoeveel plaatsen er in elke auto over zijn, wordt van tevoren door de weekendcoördinator geïnventariseerd. Het is dus heel belangrijk dat je alle veranderingen of informatie over het vervoer direct meldt, zodat er rekening gehouden kan worden met iedereen. Je krijgt een deelnemerslijst bij de eerste weekendmail. De deelnemers, die geen auto hebben, kunnen dan zelf een plekje in een auto regelen. Hou de weekendorganisator daarvan op de hoogte. Lukt het niet om een plekje te vinden dat helpen we op het laatst een handje.

De kosten van het carpoolen worden onderling verrekend, sommige auto-eigenaren rekenen een kilometerprijs, andere chauffeurs delen bijvoorbeeld de prijs van een tank benzine/diesel. Deze afspraken gaan buiten de organisatie van het klimweekend zelf om.

Wat is een klimjaarkaart?

De NKBV heeft afspraken gemaakt met de beheerders van de Belgische rotsmassieven. Wil je klimmen op de Belgische rotsmassieven dan moet je in het bezit zijn van een NKBV klimjaarkaart. Klimmers dienen hun NKBV lidmaatschap, klimjaarkaart en identiteitsbewijs op verzoek te kunnen tonen aan de toezichthouder van het klimmassief.

Wat doen we als het regent?

Een vrij klimweekend gaat bijna altijd door, ook al zijn de voorspellingen niet zo goed. Soms wordt er ter plaatse besloten om naar een nabijgelegen klimhal te gaan. De kosten voor dat halbezoek (ca 10 euro) zijn voor eigen rekening.

Soms is de weersvoorspelling echter zo slecht dat een weekend afgelast wordt. Dat gebeurt pas donderdagavond laat, want dan is die voorspelling redelijk betrouwbaar. De penningmeester van de regio bekijkt in dit geval of en hoeveel er van je deelnemersbijdrage wordt terug gestort.

Ik wil mijn "klim-skills" uitbreiden tijdens een vrij klimweekend

Als reactie op de eerste weekendmail kun je aangeven wat je wilt leren in dat weekend Er zal bij de klimindeling geprobeerd worden met je wensen rekening te houden. Natuurlijk kunnen deze verzoeken alleen ingewilligd worden wanneer er voldoende ervaren instructeurs zijn.

Klimweekenden

Van maart tot en met november organiseert de NKBV Midden-Nederland klimweekenden, voornamelijk in de Belgische Ardennen.

Zoek deze activiteit op in de agenda

Klimweekenden

  • Introductie
  • Hoe ziet een regio klimweekend eruit?
  • Kosten
  • Wat heb ik nodig? (materiaal)
  • FAQ

Introductie

Elk jaar worden er tussen maart/april en november regelmatig (vrije) klimweekenden georganiseerd door NKBV regio Midden-Nederland in de Belgische Ardennen. Zo’n klimweekend draait om gezelligheid, lekker buiten zijn en natuurlijk klimmen. Iedereen kan mee om te klimmen op zijn/haar eigen niveau.

Om mee te gaan met een klimweekend moet je:

  • lid zijn van de NKBV
  • in het bezit zijn van een klimjaarkaart voor België
  • beschikken over een geldige ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering met bergsportrisico

Ben je een enthousiaste klimmer en heb je zin om met andere klimmers naar buiten te gaan om te klimmen? Meld je dan aan voor één van de klimweekenden. Data en locaties zijn te vinden in agenda. Hier kan je jezelf dan ook meteen aanmelden.

Voor wie?

De vrije klimweekenden zijn in principe bedoeld voor klimmers uit regio Midden Nederland, maar iedereen kan mee als je lid bent van de NKBV, van beginner tot ervaren klimmer. De leeftijdsgrens ligt bij 16 jaar. Voor jongere klimmers zijn er de NKBV regio Midden-Nederland Jeugdactiviteiten.

Hoewel er niet specifiek onderscheid gemaakt wordt in het klimniveau, wordt er wel onderscheid gemaakt tussen zelfstandige klimmers en niet-zelfstandige klimmers.

Zelfstandig klimmer

Je hebt minimaal een klimvaardigheidsbewijs Outdoor Voorklimmen SinglePitch (OV-SP) of kunt aantonen dat je gelijkwaardige kennis en ervaring hebt. Als zelfstandig klimmer klim je zonder instructeur en maak je in principe gebruik van eigen materiaal. Er is altijd de mogelijkheid om wat materiaal te huren. Zelfstandige klimmers klimmen op eigen verantwoordelijkheid. Als zelfstandig klimmer moet je je minimaal 2 weken van te voren aanmelden.

Niet-zelfstandig klimmer

Je klimt onder leiding van een gediplomeerde sportkliminstructeur en/of -begeleider. Als niet-zelfstandig klimmer moet je je minimaal 2 weken van tevoren aanmelden, anders is het niet meer mogelijk een kliminstructeur voor je te regelen. Bij je aanmelding kun je aangeven welke klimervaring je hebt. Heb je ooit eerder buiten geklommen? Heb je een Indoor Toprope of Indoor Voorklim bewijs? Dan weet de kliminstructeur wat hij van jou kan verwachten, welke technieken je al kent en welke aan bod moeten komen. Bij je aanmelding kun je aangeven welk materiaal je zelf al hebt. Wat ontbreekt wordt dan voor je meegenomen uit het regiodepot. Ook voor touwen wordt gezorgd.

Voorwaarden

In de FAQ lijst van de klimweekenden vind je antwoord op vragen die je hebt over de klimweekenden. Lees deze informatie goed door, aan het aanmelden voor en meedoen aan klimweekenden zijn een paar regels verbonden. Heb je verder nog vragen over klimweekend dan kun je contact opnemen met: klimmen@midden-nederland.nkbv.nl

Vrijdagavond klimmen in Mountain Network

Wil jij gezellig klimmen met andere leden uit de regio? Kom eens langs op vrijdagavond in klimhal Mountain Network Nieuwegein van 19.30-22.30 uur. Er zijn altijd wel regioleden om samen mee te klimmen. Op vertoon van je ledenpas ontvang je korting.

Van oktober tot juni is er op vrijdagavond de mogelijkheid om te komen klimmen als NKBV lid bij Mountain Network Nieuwegein.

De hal geeft dan korting aan NKBV leden en regelmatig trakteert de NKBV Regio op een drankje bij de borrel achteraf. Op deze avond is er altijd een gastheer/gastvrouw aanwezig in de hal. Ben je nog onbekend met het klimmen in de regio dan is dit een goede plek om te starten. De gastheer/gastvrouw kan je introduceren aan andere klimmers en helpen een klimmaatje te vinden.

Je kunt dan ook alle informatie krijgen over de andere klimmogelijkheden bij de NKBV. Je dient wel al zelfstandig te kunnen klimmen/zekeren om mee te doen. Kun je dat nog niet? Volg dan eerst een cursus in de klimhal.